direct naar de inhoud
NL EN

Grenzen oversteken, toekomst bouwen: een transnationale reis in wereldwijde gezondheidseducatie

hidden field for accessibility

In een recent gesprek met dr. Jyothi Thrivikraman, assistent-professor aan de Universiteit Leiden in Den Haag, verdiepten we ons in haar transformatieve VIS-project. Met haar achtergrond in Global Public Health geeft dr. Thrivikraman les binnen de studierichting Global Health, Innovation, and Society. Haar recente VIS-project weerspiegelt haar sterke betrokkenheid bij inclusief, transnationaal onderwijs in een snel veranderende wereld.

“Bij LUC richten we ons op wereldwijde uitdagingen. Eén daarvan is gelijke toegang tot het onderwijs”, aldus dr. Thrivikraman.

Een verandering in samenwerking en doelstelling

Het project werd aanvankelijk gepland met een collega van Georgia Gwinnett College in de VS. Door onvoorziene omstandigheden moest Dr. Thrivikraman echter op zoek naar nieuwe partners. Via haar netwerk kon ze 15 studenten uit Myanmar en 10 uit Gaza betrekken, naast 22 studenten van de Universiteit Leiden. In Myanmar werkte ze samen met de Virtual Federal University en in Gaza met OxPal. Studenten uit deze regio’s worden geconfronteerd met aanzienlijke belemmeringen voor onderwijs als gevolg van het aanhoudende conflict en de politieke instabiliteit.

Deze last-minute wijziging heeft de impact van het project niet verminderd, maar juist vergroot. Toegang tot onderwijs is een wereldwijde uitdaging”, legt dr. Thrivikraman uit. “In Myanmar heeft een militaire coup het hoger onderwijs ontwricht. In Gaza heeft meer dan 15 maanden oorlog de universiteiten verwoest. Deze cursus gaf die studenten de kans om verder te leren en aan hun onderwijsdoelen te werken.”

Het project was vooral gericht op wereldwijde gezondheid, met de nadruk op de invloed van sociale, economische, politieke en omgevingsfactoren op de gezondheid.

Structuur en activiteiten

Het project was opgezet als een cursus van 8 weken aan de LUC, waar studenten van alle locaties deelnamen aan theoretische colleges, individuele reflecties en groepsopdrachten. De eerste sessie van elke week was gericht op het begrijpen van de belangrijkste concepten. De tweede sessie van de week stond in het teken van het verbinden van deze onderwerpen tussen de verschillende locaties en het werken aan literatuurstudies en eindprojecten. De studenten werden verdeeld in groepen, die elk een specifiek onderwerp met betrekking tot sociale determinanten van gezondheid moesten onderzoeken, zoals maternal education, green space, and food aid in conflictgebieden. Ze voerden interviews met lokale gemeenschappen en gebruikten storytelling als belangrijkste methode om hun bevindingen te delen.

Lesgeven en ondersteunen

Gedurende het hele project speelde dr. Thrivikraman een veelzijdige rol in het lesgeven aan en ondersteunen van studenten. Naast het geven van lesstof bood ze begeleiding en emotionele steun, vooral in gevallen waarin studenten met moeilijke persoonlijke omstandigheden te maken hadden. Een ontroerend voorbeeld was een studente uit Myanmar die na vluchten uit haar dorp vanwege bombardementen ondanks enorme uitdagingen haar studie wist af te ronden. Dr. Thrivikraman benadrukte het belang van empathie en begrip.
“Hier beschouwen we onderwijs als vanzelfsprekend. Maar voor veel studenten in Gaza of Myanmar is zelfs het bijwonen van een les een daad van verzet”, aldus dr. Thrivikraman.

Uitdagingen

Het project stond voor verschillende uitdagingen. Door onstabiele internetverbindingen en tijdsverschillen was flexibiliteit essentieel. Sommige studenten in Gaza moesten de cursus combineren met hun medische opleiding en klinische stages. Ook de frequente bijeenkomsten vormden een uitdaging voor studenten in conflictgebieden. In Myanmar werden taalbarrières overwonnen met de hulp van twee Birmese docenten.
Ondanks deze uitdagingen waren de veerkracht en toewijding van de studenten aan het project opmerkelijk.
Het project was ook een belangrijke leerervaring voor alle docenten en studenten. Vooral de interculturele workshops waren waardevol, omdat ze studenten uit verschillende landen hebben geholpen elkaars perspectieven te begrijpen en te waarderen.

Inspirerende momenten

De meest inspirerende momenten voor Dr. Thrivikraman ontstonden door de reflecties van de studenten. Een student uit Gaza deelde een krachtig inzicht over het concept “plaats” en benadrukte hoe instabiliteit een diepgaande invloed heeft op gezondheid en welzijn:

“Uiteindelijk heb ik geleerd dat plaats meer is dan geografie. Het gaat over erbij horen, stabiliteit en overleven, en als die plek instabiel wordt, stort het fundament van gezondheid en welzijn mee in.” – VIS-project Student

Reflecties en toekomst plannen

Dr. Thrivikraman leerde verschillende waardevolle inzichten tijdens het project, vooral het belang van het afremmen van het tempo van de lessen om voor meer dialoog en reflectie te zorgen. De ervaring verdiepte ook haar interesse in faculteitsontwikkeling en cursusontwerp, omdat ze de noodzaak inzag om meer ruimte te creëren voor conversatie en samenwerking in wereldwijde onderwijsprojecten.

“Om VIS te laten werken, moet je het tempo van de les afremmen. Je moet tijd inbouwen voor dialoog, voor studenten om te verwerken en te reflecteren.” Hoewel dit waarschijnlijk het laatste jaar van het VIS-programma was, was Dr. Thrivikraman van plan studenten uit Myanmar en Gaza te blijven ondersteunen door opgenomen lesmateriaal online beschikbaar te stellen en samen te werken met lokale docenten om de educatieve impact van het project te behouden.